Julemørket i 1973


Når de sidste julegaver skal i hus, har vi siden 2017 haft en særlig anledning til at købe dem i Hjørring. Her kan vi tage en selfie med kendte Disneyfigurer i Østergade og på Springvandspladsen kan vi finde kærligheden under det store kyssetræ. Vi finder julestemningen til tonerne af Kys i dejlige Hjørring og i skæret af Hjørring Rådhus indhyllet i klimavenligt LED-lys. Ligesom byrådssalen bader både kyssetræet og Disneyfigurerne byens gader i kunstigt lys i denne mørke tid.
Sådan var juledagene ikke i 1973. 29. november skrev Elforsyningen Nordvendsyssel fx følgende til Hirtshals Kommune: ”For en god ordens skyld skal jeg pointere, at al facadebelysning og reklamebelysning er direkte forbudt, dette gælder også for de offentlige bygninger.” Årsagen til at julen 1973 blev ekstraordinær mørk, var den internationale oliekrise. I Mellemøsten var Israel gået i krig med Syrien og Egypten og en af krigens følger blev en enorm stigning i olieprisen.
I Danmark blev 90 % af energibehovet dengang dækket af olie og borgerne i både Hjørring, Hirtshals og det øvrige Danmark blev pålagt en række restriktioner for at spare på energien. Fx fremgår det af ovennævnte skrivelse, at en del af gadebelysningen skulle slukkes: ”I de områder, hvor der findes både aften- og nattænding, slukkes alle aftenlamperne (…) Hvor der kun findes et tændsystem slukkes hver anden lampe (…) Belysningen på parkeringspladser og lign. reduceres til et absolut minimum.”
Samtidig med at gadebelysningen således blev reduceret kraftigt, blev en række andre energibesparende tiltag sat i søen. Mest kendt er nok de bilfrie søndage. I perioden 25. november 1973 til 17. februar 1974 var det nemlig strengt forbudt at køre i bil om søndagen, med mindre du havde en særlig tilladelse. Du kunne få en kørselstilladelse på de bilfrie søndage, hvis du fx havde natarbejde og ikke havde mulighed for at benytte offentlige transportmidler. I Hirtshals sparede man på energien ved fx at lukke for det varme vand på toiletter og gange på kommunens skoler. Også de ansatte på Rådhuset i Hjørring måtte vaske hænder i koldt vandt, rumtemperaturen blev sænket og halvdelen af rådhusets loftlys blev slukket. I 1973 foregik kommunens sagsbehandling på skrivemaskine, så de ansatte må have haft gevaldigt trætte øjne, når de hver dag gik hjem gennem de kun sparsomt belyste gader.
På længere sigt blev oliekrisen i 1973 startskuddet til udviklingen af en mere flerstrenget energisektor, der var mindre afhængig af olie importeret fra Mellemøsten og olieprisernes himmelflugt i 1970’erne var en af årsagerne til, at man i Danmark fik øjnene op for vedvarende energikilder som fx vindenergi.
I Hjørring Kommunearkivs kildepakke om Energikrisen 1973 kan du finde lokale kilder, der fortæller om energikrisen i Hjørring og omegn. Du kan fx finde dokumentet til højre om indskrænkede åbningstider på kommunekontoret i Hjørring mellem jul og nytår.
Kilder:
Hjørring Kommunearkiv Æ17077
Hjørring Kommunearkiv Æ15502
Historier fra fortid og nutid nr. 36, december 2019, Hjørring Kommunearkiv, Vendsyssel Historiske Museum
Hjørring Kommunearkiv har arkivalier, billeder, film, tegninger, kort m.m. fra perioden 1842 og frem til i dag. Vi dækker alle sogne, der hører til den nye Hjørring Kommune samt Hirtshals, Løkken-Vrå, Sindal og Hjørring Kommune fra perioden 1970-2007. Arkivalier, der i henhold til arkivloven, er tilgængelige kan lånes til gennemsyn på Historisk Arkivs læsesal, Museumsgade 2, Hjørring. Mail: kommunearkiv@hjoerring.dk, tlf:72333310. Hjemmeside: https://kommunearkiv.hjoerring.dk/ |