Hjørring frit 4. maj 1945

Fra wikivendsyssel
Sang til den fangne stikker. Du kan se alle sangene, der blev sunget ved festen for politiet i Hjørring i kommunearkivets kildepakke om Befrielsen.
(Fra vhm´s Youtube-kanal)

I dette Øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette Øjeblik meddelt, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig! Sådan lød det da en nyhedsudsendelse i radioen blev afbrudt d. 4. maj 1945 kl. ca. 20.35. Mens budskabet rungede gennem det ganske land, stimlede de jublende danskere sig sammen i byernes gader, der sattes lys i vinduerne, der nu var uden mørklægning og Dannebrog fik atter lov at flagre frit.

I Hjørring var det ligeså. Her foregik festlighederne især omkring Springvandspladsen. Dagen efter viste lokale politibetjente, sig i byens gader for første gang i otte måneder, idet det danske politi havde været opløst og interneret siden 19. september 1944. For enkelte var d. 4. maj 1945 dog ikke kun en glædens dag, for i kølvandet på befrielsen kom opgøret med alle dem, som havde samarbejdet med tyskerne. I sangen til den fangne stikker, der blev sunget ved en fest for politiet i Hjørring d. 16. maj, kan man tydeligt fornemme, at glæden og lettelsen, der var at finde i dagene efter Befrielsen, var blandet med en god portion hævntørst.

Selvom Hjørring var frit, vendte hverdagen fra før besættelsen ikke tilbage lige med det samme. Besættelsestidens slutmåneder havde været præget af en uro og lovløshed, som frihedsbudskabet ikke nødvendigvis fik til at forsvinde. Af hensyn til sikkerheden, måtte hjørringgenserne fortsat leve med restriktioner i dagene efter Befrielsen. Af en meddelelse fra Frihedsrådets Lokalkomite for Hjørring og modstandsbevægelsens byledelse fremgår det blandt andet, at der var udgangsforbud mellem kl. 21 og 06, al udskænkning af alkohol var forbudt og: Befolkningen opfordres til loyalt at efterkomme disse Forbud og til at vise en rolig og værdig Optræden, afholde sig fra Sammenstimlen og Demonstrationer og fremfor alt fra Provokationer overfor Medlemmer af den tyske Værnemagt.

I Hjørring Kommunearkivs samlinger er der tydelige vidnesbyrd om, at aftenen d. 4. maj i Hjørring bød på andet end jubel og Dannebrog. I en skrivelse beder en borger nemlig om fritagelse for at betale skat fordi han har været uarbejdsdygtig siden d. 4. maj, hvor han angiveligt blev skudt i benet af en tysker.

Kilder:

Filmklippet er optaget i Hjørring d. 5. maj 1945 af læge Ejnar Nørkjær. Historisk Arkiv Hjørring F246

Kildepakke fra Hjørring Kommunearkiv om Besættelsestiden

Historier fra fortid og nutid nr. 39, april 2020, Hjørring Kommunearkiv, Vendsyssel Historiske Museum

Hjørring Kommunearkiv har arkivalier, billeder, film, tegninger, kort m.m. fra perioden 1842 og frem til i dag. Vi dækker alle sogne, der hører til den nye Hjørring Kommune samt Hirtshals, Løkken-Vrå, Sindal og Hjørring Kommune fra perioden 1970-2007. Arkivalier, der i henhold til arkivloven, er tilgængelige kan lånes til gennemsyn på Historisk Arkivs læsesal, Museumsgade 2, Hjørring. Mail: kommunearkiv@hjoerring.dk, tlf:72333310. Hjemmeside: https://kommunearkiv.hjoerring.dk/