Vrensted Forsamlingshus

Fra wikivendsyssel
Vrensted by. tv.1.Det gamle forsamlingshus. 2.Mejeriet. 3.Tømrer Poul Pedersens hus. 4.Skrædder Claus,s hus. B22840

Vrensted sogn fik sit første forsamlingshus i 1895. Det blev opført i den nordlige del af Vrensted By, kaldet ”Mejeribyen”. Det opførtes på et areal over for Vrensted Mejeri ”Lykkens Prøve” og det har ligget der lige siden. Det blev revet ned i 1935 og der genopførtes et helt nyt og tidssvarende Forsamlingshus.

I 1935 opførtes et helt nyt forsamlingshus på samme grund hvor det gamle var blevet nedrevet. Det var murermester Charles Andersen, Vrensted, der forestod byggeriet.

Vrensted forsamlingshus i 1935, forsamlingshuset blev i 1978 udvidet med en ny tilbygning.


Bestyrere eller værter som de blev kaldt, i det nye forsamlingshus fra 1935, hvor der var en lejlighed på første sal til værtsparret, har været følgende:


  1. Mary og Reinholdt Nielsen (vognmand) 1935 til 1945
  2. Valborg og Aage Kristiansen (rutebilejer) 1945 til først i 50erne
  3. Ingeborg og Svend Christoffersen (landpost) i 50erne
  4. Johanne og Vilhelm Andersen (pedel på skolen i 70erne) i 60erne
  5. Åse og Kaj Svenningsen i 70erne indtil 16.10 1976
  6. Grethe og Poul Erik Ulrick i 1976/1977


Fra 1977 har der ikke været flere værter/bestyrer. Arbejdet er blevet udført vedfrivillig arbejdskraft.

Ved udlejning har man selv medbragt kogekone og rengøringshjælp.

Det var foregangsmænd i Vrensted, der tog initiativ til et samlingssted for beboerne i Vrensted Sogn. Et hus som kunne bruges til mange formål og som gennem årene har været meget brugt af Vrensteds befolkning og forskellige foreninger til fester,møder m.m.

Huset er blevet meget brugt af private, der lejede sig ind til forskellige ting. Det være sig bryllup, sølvbryllup, guldbryllup, fødselsdage og meget mere. Man kunne medbringe egen kogekone til madlavningen.

Da spillefilm kom frem, kom der ofte tilrejsende med filmapparat og lejede sig indfor forevisning af biograffilm for sognets beboere. Der blev afholdt danseskole for sognets børn. Der var udstillinger, foredragsaftener i foreningsregi, der blev afholdt aftenskole og meget mere.

Den storesal var oprindelig indrettet med ribber i den ene side, så der også kunne lave gymnastik. Der var ingen gymnastiksal i den gamle skolen på det tidspunkt. Der blev så trænet og afholdt en årlig gymnastikopvisning.

Vrensted havde bl.a. 2 foreninger for ungdommen. Det var Vrensted Idrætsforening og Vrensted Ungdomsforening hvor der var megen aktivitet. Idrætslige og kulturelle.

I 1960erne og 1970erne var der megen ungdom på landet. Der var mange medhjælpere på landet og det var også almindeligt med piger til hjælp i husholdningen, og det sammen med folks egne unge mennesker gjorde, at der var mange aktiviteter i de små bysamfund.

Baller for ungdommen havde en storhedstid på det tidspunkt. Det kom på mode, at ballerne startede kl. 22 og sluttede kl. 03,00. Så blev der spillet op til dans af forskellige orkestre og der blev danset på livet løs indtil slut. Mange venskaber og efterfølgende ægteskaber er blevet etableret på denne måde.

De senere år har forsamlingshuset ved hjælp af frivillige, selv afholdt ugentlige bankospil, hvortil der kommer mennesker fra hele Vendsyssel. På den måde har det været muligt at skabe indtægter til forsamlingshusets drift, der sammen med den almindelig udlejning til forskellige arrangementer har kunnet få driften til at løbe rundt.

Siden Vrensted Lokalhistoriske Arkiv blev etableret, har det holdt til i den gamle ”lille sal” i Forsamlingshuset.

Vrensted Forsamlingshus 2017

Forsamlingshuset flytter snarest i det nye ”Byens Hus”. Den nedlagte Vrensted skole bliver indrettet til et borgerhus til samtlige byens foreninger, hvor alle aktiviter i fremtiden kan foregå.

Forsamlingshusetsbestyrelse har på en generalforsamling fået vedtaget, at det nuværendeforsamlingshus i ”Mejeribyen” sælges, så snart de nye lokaler i "ByHus" er indflytningsklare.

Det forventes at ske senest i 2018.

Vrensted historier og fortællinger er skrevet af Jens Otto Madsen

Alfabetisk oversigt med Vrensted historier og fortællinger i WikiVendsyssel

De kan også læses på Slægter fra Vendsyssel, derudover kan man læse mere om Vrensted på vrensted-lokalhistorie.dk http://www.logy.dk/facebook/vrensted-forsamlingshus-etableret-1895/

<fblike/>