Vendelbrog

Fra wikivendsyssel

Fundet på i 1976 af redaktør Mogens Bohøj i samarbejde med daværende borgmester af Hjørring Poul S. Poulsen og resten af redaktionen på satirehæftet ”Bjæsken”(Vendelbolauget). Flaget skulle i spøg være et symbol på Vendsyssels kamp for løsrivelse fra resten af Danmark. Siden har mange vendelboer taget flaget til sig.

Siden idéen opstod, er flaget blevet et symbol, som bruges ved fødselsdage og andre festlige lejligheder. I 1980’erne benyttede flyvevåbnets eskadrille 723, som hørte hjemme på Flyvestation Aalborg, sig af flaget i deres eskadrillemærker og senere som logo på deres uniformer(Nordjyske). Derudover har frederikshavneren René Gross Kærskov placeret Vendelbrog på Sydpolen i december 2010, på nordpolen i april 2012. Inden da havde han i 2009 sendt flaget ud i rummet med en testraket fra UP Aerospace(Kanal Frederikshavn). Da flaget ikke er anerkendt som egnsflag af Justitsministeriet, må man gerne flage Vendelbrog uden særlig tilladelse.

I første omgang var et Dannebrog placeret i midten af korset, men dette blev aldrig produceret. I stedet endte flaget med at se ud som det gør i dag, hvor Den blå farve symboliserer havet, det gule er sol og strand mens det grønne er det frodige indland.