Redigering og formatering af artikler

Fra wikivendsyssel


Det er nogle gange nødvendigt at redigere i en artikel enten i forhold til indhold eller opsætningen af artiklen. Når man vil arbejde med en artikel, skal man åbne den ønskede artikel og trykke på det link der hedder ”Rediger” som findes øverst til højre.


Der er to metoder til at arbejde med redigering og formatering af artikler i WikiVendsyssel. Uanset hvilken metode, man vælger, eller om man bruger lidt fra begge, så er det en rigtig god idé at øve sig. Dette kan gøres i Sandkassen, hvor man kan redigere en tekst, alt det man vil. Derudover kan man, når man arbejder med en artikel, klikke på "Forhåndsvisning", så kan man se hvordan den artikel, man arbejder med, vil se ud for læseren. Skulle man få lavet og gemt en redigering, man fortryder, så kan man genskabe artiklen som den så ud inden redigeringen.


  • Automatisk formatering.

Denne metode minder meget om den, de fleste kender fra almindelig tekstbehandling, hvor man bruger en menulinje med de mest brugte muligheder, som fed skrift, overskifter osv. Så skal man bare finde frem til ikonet for den funktion, man ønsker. Hvis man placere musen over et ikon, kommer der en kort tekst der forklare hvad dette ikon gør. Så markerer man det stykke tekst, man vil ændre, og klikker på det ikon, der symboliserer den ønskede ændring.

Toolbar3.jpg

Her kan man med stor fordel under brugerindstillinger og redigering, vælge de to betafunktioner, da de vil forbedre menulinjen væsentligt. Så vil ens menulinje komme til at se ud som på billedet.


  • Manuel indtastning.

Den manuelle indtastning adskiller sig noget fra den automatiske, ved at man selv skal markere det stykke tekst, man vil ændre, og skrive den ændring man ønsker ved hjælp af en række forkortelser. Den manuelle indtastning har flere muligheder end den automatiske formatering, så hvis man regner med at skrive mange artikler, kan det være en god idé at bruge lidt tid på at lære nogle af forkortelserne. Her kan man se en liste over forkortelser til Manuel indtastningellers kan man se en oversigt over de mest anvendelige forkortelser herunder.

Formatering af Tekst

Funktion Hvad man skriver
Kategorisering af artikler [[kategori:plus navnet på den kategori som artiklen skal kategoriseres under]] så eksempelvis [[kategori:Personer]] for at få en artikel registreret under Kategorien Personer.

Artikler bliver som udgangspunkt registreret under det første bogstav i deres titel, hvis man ønsker at ændre dette, skriver man | og det bogstav som artiklen skal registreres under. Så en kategorisering af en artikel om Jørgen Høygaard Nielsen, hvor man vil have ham registreret under N i person kategorien, vil se således ud: [[kategori:Personer|N]]

Intern henvisning / links henvisninger til andre artikler / steder i Vendsysselwiki [[ ]] omkring det ord man vil henvise til en artikel om. Hvis man vil henvise til en artikel med et andet ord, end det man bruger i artiklen, så skrives det således artikelnavn|artikelord med [[ ]] omkring.

Så hvis man eksempelvis vil henvise til artiklen "Nørregade, Hjørring" men bare vil skrive Nørregade i den artikel, man arbejder med, så skrives det således [[Nørregade, Hjørring|Nørregade]]

henvisninger til andre hjemmesider [] omkring webadressen man vil lave en henvisning til og en titel på henvisningen, således at man kan få en henvisning til http://www.vhm.dk til at se således ud [http://vhm.dk Vendsyssel historiske Museum]
Punktoversigt i artikler. laves ved at sætte en * ud for hovedoverskrifterne og ** ud for deres tilhørende underoverskrifter, så ser det således ud:

*overskrift 1 ** underoverskrift *** underoverskrift * Overskrift 2 ** underoverskrift

Kildehenvisninger For at lave kildehenvisninger skriver man <ref> </ref> omkring kildehenvisningen. Kildehenvisninger kan også være links, det gøres på samme måde som normalt ved links. Derudover skal man huske at skrive <references /> i bunden af artiklen. Så vil der komme en liste over kildehenvisninger i artiklen.
Indsættelse af Skabeloner Når man vil indsætte en skabelon, så sætter man {{ }} og skriver navnet på den skabelon, man ønsker at benytte, under afsnittet om skabeloner kan man se en oversigt over de skabeloner, der er lavet i WikiVendsyssel, samt hvordan de ser ud.