Hjørring Elektriske Lyskompagni

Fra wikivendsyssel


28 august 1896 startede det privatejede Hjørring elektriske Lyscompagni leveringen af el til forbrugerne i Hjørring. Lysstationen bestod af 2 stk. 30 HK Dowson gasmotorer, der via remtræk trak 2 Lamayr dynamoer. Gassen til gasmotorerne kom fra eget gasværk af fabrikatet Dowson, det første gasværk i Hjørring. Af hensyn til de elektriske glødelamper, som på det tidspunkt ikke egnede sig til højere spænding end 110 volt, blev forsyningsanlæggene udført for 2 x 110 volt jævnstrøm, 110 volt til lys og 220 volt til kraft. Om dagen ladede dynamoerne store akumolatorer, der leverede el om natten når gasmotorerne stod stille.

1912 overtager kommunen det private Hjørring elektriske Lyscompagni.


Hjørring elektriske Lyskompagni, maskinhallen 1896, ENV 25 års jubilæum 1937.
Hjørring elektriske Lyskompagni, grundplan 1896. ENV 25 års jubilæum.
Torsdag den 13. August 1896. (Hjørring Amts Tidende)

Det hvide Lys.

Maskinerne på Hjørring Elektricitetsværk have været i gang i dag. Statsbanerne havde bestilt elektrisk lys til Belysning af lossepladsen paa Hjørring Jærnbanestation.Mandag den 24. August 1896. (Hjørring Amts Tidende)

Det elektriske Lys.

Hjørring Elektricitetsværk er nu traadt i Virksomhed, og udenfor de enkelte Butiker, hvorfra det hvide lys straalede i fuld Glans i Lørdags Aftes samledes stadig adskillige intereserede Tilskuere.Læs om forsøg med elektrisk gadebelysning Hjørring 1889 tryk her.


Læs om udviklingen af det elektriske lys tryk her.