Hirtshals Museum

Fra wikivendsyssel
Udstillingen "Hirtshals ved havet" på Hirtshals Museum

Vendsyssel Historiske Museums afdeling i Hirtshals er indrettet i et fiskerhjem bygget af kampesten i 1880. Stuehuset, rekonstrueret som interiør anno 1915, viser hvordan en fiskerfamilie levede på den tid.


I 2012 åbnede en ny permanent udstilling på Hirtshals Museum, "Hirtshals ved havet". Den nye udstilling har fokus på Hirtshals bys historie ved og med havet. Gennem syv emner fortælles byens historie, om havnebyggeriet, færgefarten, om strandinger og redninger, om fiskeriet og om livet på havnen. Derudover fortæller selve museumsbygningen om en fiskerfamilies liv i byen.

Her har gennem århundreder været forbindelser over havet til både Vestsverige og Sydnorge, blandt andet igennem handel og fiskeri. Varer som fisk, fisketeknikker, fiskeredskaber, kød, dagligvarer, arbejdskraft og turister er blevet bragt til og fra Hirtshals over havet, og venskaber samt ægteskaber med nogle af naboerne mod nord er blevet indgået. Samlet set giver udstillingen museumsgæsten et indtryk af en bys virke ved og med havet.


Hirtshals Museum er også museet for vendelboernes nationaldrik, bjesk. Her findes en udstilling med historien om Signe Hansens bjesk og fortællingen om de mange bjeskplanter. Kommer man i hverdagene med en flaske Brøndums Snaps, kan den på museet "forvandles" til en af de mange velsmagende bjesk i bedste Hirtshals tradition.

Kilde: www.vhm.dk