Han fløj smukt

Fra wikivendsyssel
Postkort med de fem deltagere i Danmarksflyvningen. Versets afsluttende ønske om, at de må glide flot til København kom ikke til at gå i opfyldelse.

Det var en lokal journalists ”ekspert” kommentar, da man første gang kunne se flyvning i Hjørring. Han havde næppe selv oplevet det før!

Det var i 1911, hvor flyvning var det som alle talte om. Året før havde Robert Svendsen fløjet over Øresund og dermed bevist, at flyvning kunne ske over længere strækninger. Aviserne flød over med beretninger om det nye fænomen.

Man havde derfor i 1911 arrangeret en Danmarks flyvning, som for første gang skulle bringe det nye ud til provinsens beboere. Flyvningen skulle begynde i Skagen og via alle landets byer gå til København. Interessen var enorm, og lang tid før var aviserne fulde af omtaler og af fotos af deltagerne. Hjørring blev besøgt den 11. august, hvor Markedspladsen var indrettet som flyveplads. Begivenheden var så stor, at butikkerne i byen lukkede, for at flest muligt kunne overvære begivenhederne.

Efter besøget i Hjørring løb det store arrangement ud i sandet som følge af maskinskader og havarier, så den stort anlagte Danmarks flyvning endte som en Vendsysselflyvning!