Bunkermuseet i Hirtshals

Fra wikivendsyssel
Bunkermuseet i Hirtshals.
10 Batteri Hirtshals Bunkermuseum(Fra vhm´s Youtube-kanal)

Bunkermuseet Hirtshals er en del af Vendsyssel Historiske Museum og er Danmarks eneste udgravede, komplette tyske forsvarsanlæg fra 2. verdenskrig, som er åben for publikum. Museet består af 54 udgravede bunkere samt mange kanon-, morter- og maskingeværstillinger. Ligeledes er der radar- og lyskasteranlæg. I alt består området af 70 forskellige lokaliteter, som er forbundet af 3,5 kilometer løbegrave.

De fleste af bunkerne hører til det såkaldte 10. batteri, men havnekaptajnens stillinger er også en del af museumsområdet.

I en mandskabsbunker er der indrettet en informationsudstilling, hvor man kan opleve en udstilling om 10. batteri og Hirtshals, og i andre bunkere har man ført indretningen tilbage til det oprindelige. Derfor er et besøg i Bunkermuseet en mulighed for at få et indblik i det daglige liv i og omkring bunkerne, og man kan opleve et vigtigt stykke nyere dansk kulturhistorie. Der er også mulighed for at deltage i en guidet tur rundt på museumsområdet.

På museumsområdet ligger Hirtshals Fyr, hvorfra man i fyrets åbningstid kan skue ud over det enorme fæstningsværk og få et overblik over anlæggets opbygning.


Kilde: vhm.dk