Bechs Klædefabrik, Hjørring

Fra wikivendsyssel
Bechs klædefabrik 1920. Fotograf Mathæus Rasmussen. Foto: Historisk Arkiv, Hjørring
Maren Sonnesen i hasperiet på de forenede klædefabrikker. Ca. 1950-1955. Foto: Historisk Arkiv, Hjørring
Bechs Klædefabrik. (Fra vhm´s Youtube-kanal)

Klædeindustri har gennem tiden spillet en stor rolle i Hjørring p.g.a. byens placering midt i et landbrugsområde, hvor fåreavl var vidt udbredt. De fleste producerede derfor selv sine klæder, men helt tilbage fra 1700-tallet begyndte der at komme farverier, hvor bønderne kunne aflevere de hjemmelavede klæder, der så blev farvet. Med tiden udviklede disse sig til deciderede klædefabrikker, hvor bonden blot skulle aflevere ulden for så at få produceret sit tøj.

Becks klædefabrik startede også ud som et farveri. Det var S. P. Petersen, som 1845 opstartede et lille farveri i Strømgade 6. 10 år senere i 1855 solgte han virksomheden til Poul Diderik Svendsen, der blandt andre ansatte Sophus Thomsen i medarbejderstaben. Fra 1876 udvider Svendsen virksomheden til også at omfatte trykkeri, spinderi og senere også væveri og man får deciderede fabriksbygninger der blev opført bag ved det oprindelige farveri i Strømgade. Der var på daværende tidspunkt omkring 10 ansatte i virksomheden. Lokalet i Strømgade blev lavet om til forretning og ud over at producere klæder af det uld, som bønderne indleverede startede man nu på sin egen produktion af klæder.

I 1891 dør ejeren Poul Svendsen og klædefabrikken bliver købt af Peter Dinesen Beck. 3 år efter i 1894 brænder fabrikslokalerne ned til grunden og Beck opfører helt nye moderne fabriksbygninger og indkøber dertilhørende maskiner. Fabrikken får nu hovedindgang fra Bryggergade. I 1918 opkøber Mathæus Beck, der i mellemtiden har overtaget fabrikken, Sophus Thomsens klædefabrik og man skifter navn til de forenede klædefabrikker. De nye maskiner og specielt det faktum, at man brugte dampkraft, gjorde virksomheden succesrig og i de følgende år kom man op på hele 80 ansatte.

I 1923 nedbrændte fabrikken i Østergade, der tidligere blev ejet af Sophus Thomsen og hele produktionen blev nu overflyttet til det oprindelige Becks klædefabrik, der blev udvidet med eksempelvis produktion af gardiner, sengelinned og ikke mindst den berømte Hjørring Tweed. Senere fik virksomheden også eget fjerrenseri. Perioden frem til anden verdenskrig må i det hele taget siges at være fabrikkens storhedstid og med perioder med over 100 ansatte var virksomheden den største i Hjørring.

Fra 1950 begyndte det at gå ned af bakke for klædefabrikken. Både som følge af stigende konkurrence fra udenlansk produceret tøj og som følge af uenigheder mellem brødrene Børge og Thomas Beck, der nu var ejere af virksomheden. I 1960 måtte forretningen i Strømgade således lukke og resten af virksomheden blev solgt til Hjørring Autohandel ved Peter Nørkjær, der indrogen del af bygningerne til bilforhandler.

Ved firmaets 125-års jubilæum i 1970 var man nede på 15 ansatte og i 1977 var tallet 5. I 1979 tog peter Nørkjær konsekvensen af denne udvikling, der i mange år kun var gået den forkerte vej og drejede nøglen om. Den ene af fabriksbygningerne er siden blevet revet ned og den anden er stadig en del af gadebilledet i Hjørring (anno 2013) da den siden 2003 har været hjemsted for byens kunstmuseum.

Kilde: Vendsyssel Nu og Da 2003, Vendsyssel Historiske Museum


Logovhm.jpg

Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum. Museumsgade 2 9800 Hjørring www.vhm.dk arkiv@vhm.dk.