50-år gammel tale til ungdommen i Løkken

Fra wikivendsyssel
Program for eksamen på Løkken Centralskole 1969. Kilde: Hjørring Kommunearkiv A4097

Sommerferien står for døren og i disse dage myldrer gaderne med håbefulde unge mennesker med studenterhuer på hovedet og en fremtid foran sig, som ingen helt ved, hvad kommer til at byde på. I anledning af skoleårets afslutning har vi på Hjørring Kommunearkiv gravet en afslutningstale fra 1966 frem fra gemmerne. Talen blev holdt af daværende skoleinspektør på Løkken Centralskole, Peter Ussing Olsen, som traditionen tro skulle sende eleverne ud i verden med et par visdomsord på vejen. Interessant er det, at talen, trods sine 50 år på bagen, stadig synes særdeles aktuel. Derfor får I her et udvalg af citater med skoleinspektørens gode råd til ungdommen:


”Det samfund, I går ud i, er i opbrud og i udvikling (…)Før i tiden, hvor samfundsudviklingen ikke var så voldsom, kunne de kundskaber og den opdragelse, skolen gav, række livet igennem. Det er ikke længere tilfældet. Der sker så meget nyt i vore dage, at vore kundskaber øges i voldsomt tempo, og det vil helt enkelt ikke være muligt, at give jer sådanne skolekundskaber, at vi kan sige til jer: Nu er I færdige. Nu kan I klare jer, til I skal have pension.”


”I vil komme ud for en overvældende masse indtryk og synspunkter – I vil møde en rigdom af muligheder – og det er jo netop et særkende for jeres generation, at I skal opleve alle disse muligheder. Langt flere end I kan udnytte. Da er det I skal vælge. Og vrage. Da vil I få brug for en meget væsentlig evne, som vi har søgt at udvikle hos jer. Evnen til at skelne mellem det væsentlige og det uvæsentlige. Hvad er mest væsentligt: En elefantfødsel i zoologisk have eller krigen i Vietnam. Det er ikke altid de store overskrifter, der fortæller det væsentlige. I skal vogte jer for at lade jer blænde af sensationerne.”


”I vil opleve, at det moderne samfund sælger jer tomhed og sensation og spiller på jeres trang til at ligne andre. Trækker veksler på den benovethed – ja måske utryghed, I føler overfor omverdenen. De rige muligheder, tilværelsen giver jer, skal I møde med åbenhed. Men I vil også få brug for at møde dem med kritik. Lad være med at sluge alt råt– og lad være med at købe jer en livsindstilling kun efter indpakningen.”''


Kilde: Hjørring Kommunearkiv, Løkken Centralskole A4097


Historier fra fortid og nutid nr. 15, juni 2016, Hjørring Kommunearkiv, Vendsyssel Historiske Museum

Hjørring Kommunearkiv har arkivalier, billeder, film, tegninger, kort m.m. fra perioden 1842 og frem til i dag. Vi dækker alle sogne, der hører til den nye Hjørring Kommune samt Hirtshals, Løkken-Vrå, Sindal og Hjørring Kommune fra perioden 1970-2007. Arkivalier, der i henhold til arkivloven, er tilgængelige kan lånes til gennemsyn på Historisk Arkivs læsesal, Museumsgade 2, Hjørring. Mail: kommunearkiv@hjoerring.dk, tlf:72333310. Hjemmeside: https://kommunearkiv.hjoerring.dk/