Sct. Catharinæ Kirke, Hjørring
Faktaboks Kirke
|
Sct. Catharinæ Kirke eller bare Sankt Katrine(som kirken kaldes i daglig tale) er indviet til den hellige Catharina af Alexandria. Hun blev torteret og halshugget for sin kristne tro den 25. november i 307. Denne kirke er Hjørrings hovedkirke og Catharina er Hjørring bys skytshelgen.
Sct. Catharinæ Kirken er den yngste af Hjørrings 3 middelalderkirker, den er sandsynligvis påbegyndt omkring år 1243, hvor Hjørring fik sine købstads rettigheder, og har stået færdig omkring år 1250.
Kirken har gennemgået en del ændringer og tilbygninger i løbet af historien, men i begyndelsen af det tyvende århundrede fik den sit nuværende udseende på grund af en kraftig ombygning og udvidelse. Før denne ombygning i 1924-26 bestod kirken af den nuværende korsarm med koret mod øst og tårnet i vest. Ved ombygningen blev det nuværende store skib tilføjet og alteret blev flyttet til Sct. Annæ kapel modsyd.
Altertavlen er fra 1651. Den er skåret af Christen Billedsnider fra Aalborg og malet af Johannes Kontrafejer fra samme by. Den fremstiller Jesu liv fra bebudelsen og til himmelfarten. I hovedfeltet midt i tavlen over et tekstfelt med nadverens indstiftelsesord er gengivet den helligenadver på Skærtorsdag.
Døbefonten er fremstillet i granit på Gotland i 1200-tallet og formentlig samtidig købt til kirken.
Kirkens tidligere korbuekrucifiks,som nu hænger i østre korsarm, er fra 1275 og fremstiller Kristus på en ganskeunik måde, idet det repræsenterer overgangen mellem den romanske og gotiskekristus-opfattelse.
Opgangen til koret flankeres af 2 udskårne statuer fra kirkens tidligere sengotiske altertavle. De forestiller Sankt Peter med nøglerne til Himmerige og Sankt Catharina med sværd og bog.
Kirken ejer også et fornemt epitafium (mindetavle) fra 1652 over rådmand Peder Nielsen Bagge.
Prædikestolen med den tilhørende lydhimmelstammer fra 1926 og er tegnet af arkitekt H. Lønborg Jensen og udført af Hjørring-snedkermesteren P.J. Schmidt. Den er smykket med billeder af evangelisterne. Kirkens gamle prædikestol findes nu i Tornby kirke.
Orglet er delvis nybygget i 1974 og har 47 stemmer og hører således til blandt landets største orgler.
Der var tidligere en kirkegård omkring kirken, men denne blev nedlagt i 1821.
Catharinæ er genitiv-formen af navnet på latin og betyder altså blot Catharinas