Forskel mellem versioner af "Hjørring Gymnasium"

Fra wikivendsyssel
(Oprettede siden med ' Da Hjørring fik sit gymnasium. I Hjørring var der i 1549 blevetoprettet en latinskole. En af årsagerne til dette var, at der skullebruges unge mænd til præsteembed...')
 
m
Linje 1: Linje 1:
  
Da Hjørring fik sit gymnasium.
+
== Hjørring Gymnasium ==
  
 
   
 
   

Versionen fra 24. jun 2013, 12:09

Hjørring Gymnasium

I Hjørring var der i 1549 blevetoprettet en latinskole. En af årsagerne til dette var, at der skullebruges unge mænd til præsteembederne.

Latinskolen førte en kummerligtilværelse, idet der i perioden frem til dens nedlæggelse i 1739kun var 25 der dimitterede. En årsag til at der havde gå-et så fåelever på skolen var, at der herskede stor fattigdom blandt egnensbefolkning. Det betød, at børnene måtte tage del i arbejdet.

I periode fra 1739 til 1872 fandtes deringen højere offentlige skoler i byen, men i slutningen af periodenopstod der et par private pigeskoler og en drengeskole.


I forbindelse med det industrielleopsving der bredte sig i den sidste del af 1800-tallet, meldte dersig et ønske om, at der igen skulle være mulighed for videregåendeuddannelse, der gik ud over almueskolen.

Derfor besluttede byrådet i 1870 atoprette en realskole. Skolen modtog støtte fra staten idet den påfinanslovene for årene 1872-75 fik bevilget et årligt tilskud på1200 rigsdaler mod at kommune og amt gav et tilsvarende beløb.Samtidig forlangte ministeriet også indflydelse på ansættelse ogaf-skedigelse af skolens personale.


Amtet ville imidlertid ikke være medtil at finansiere skolens drift i begyn-delsen. Derfor måttekommunen stå for udgiften alene. Først fra 1875 støt-tede amtetrealskolen økonomisk med 600 kroner om året. (Kronen blev indførti 1875).

Undervisningen på Hjørring Realskolebegyndte den 2.september 1872. Der var 100 elever fordelt på 4klasser og en forberedelsesklasse. I begyn-delsen havde skolen tilhuse i nogle midlertidige lokaler, men den 10. janu-ar 1873 indviedeman den nye skole i skolegade nr. 8 ved en højtidelighed.


Det var imidlertid svært at holde pålærerne, da byrådet holdt igen med lønningerne. Først i 1917opnåede de den samme løn som lærerne ved statsskolerne.

Den 2. september 1947 fyldte HjørringGymnasium 75 år. Rektor Broder-sen beskæftigede sig i den tale hanholdt i dagens anledning om blandt an-det skolens pladsproblemer.Skolens højeste ønske var derfor opførelsen af et nyt gymnasium.


Først havde gymnasiet, som nævnt, tilhuse i Skolegade 8. Senere inddro-ges også Museumsgade nr. 1.Efterfølgende flyttede skolen over på den anden side af gaden,Museumsgade 2, hvor Historisk Arkiv i dag har til huse, og ibegyndelsen af 1900’tallet kom den store bygning i Skolegade 6 til.


Der blev i 1950’erne udarbejdet toprojekter angående en fremtidig skole. Den ene mulighed var atopføre en helt ny skole eller at udvide den bestå-ende skole iSkolegade. Man besluttede sig for at bygge nyt. I 1954 blev derudskrevet en arkitektkonkurrence. Der kom 119 forslag. Det blevarki-tekterne Holst, Holst og E. Meyer der fik opgaven, hvorefterarbejdet blev påbegyndt i foråret 1956. Indvielsen af det nyegymnasium på Skolevan-gen fandt sted onsdag den 22. april 1959.Prisen for den nye skole beløb sig til 5,6 millioner kr.

Også gymnasiebygningen på Skolevangener blevet udvidet flere gange på grund af pladsproblemer. I 1973overgik driften til Nordjyllands Amt, og i forbindelse medkommunalreformen og amternes nedlæggelse i 2007 blev det enselvejende institution. Skolen har i dag flere end 800 elever.


Tekst: Per Brønnum Wilhelmsen.