Forskel mellem versioner af "Laurids Widsted (1614-1674)"

Fra wikivendsyssel
(Oprettede siden med 'Laurids Widsted 1614-1674 Laurids Mortensen Widsted blev født i Vedsted sogn i Kjær Herred. Vendsyssel. Forældrene ernærede sig ved landbrug. Han startede på Aalborg sk...')
 
 
(16 mellemliggende versioner af 4 andre brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Laurids Widsted 1614-1674 Laurids Mortensen Widsted blev født i Vedsted sogn i Kjær Herred. Vendsyssel. Forældrene ernærede sig ved landbrug. Han startede på Aalborg skole i 1625, hvorfra han blev student i 1634. Han blev herefter huslærer hos professor H. Resen. I 1 638 fik han et legat til at studere på diverse europæiske universiteter. Men da han på samme tid blev tilbudt stillingen som sognepræst i Nakskov, blev dette opgivet. Under svenskekrigen 1658-1659 var han en stor støtte for befolkningen i byen. Laurids Widsted var kendt for at have et iltert temperament, hvilket bevirkede, at han røg uklar med nogle af byens borgere. Da han samtidigt brugte prædikestolen som platform i striden, medførte dette, at han flere gange blev kaldt til rette afprovsteretten. Men han fortsatte med at overhøre dette, og han endte med at blive afsat ved en højesteretsdom. På trods af denne sag vedblev han at være en respekteret person i Nakskov. Efter hans afsættelse kastede han sig over skrivearbejdet. Han udgav en samling salmer, samt et værk om Nakskovs belejring og overgivelse under svenskekrigen. Han skrev desuden en bog om handelen i Nakskov.
+
{{infoboks personer|
 +
Billede =  |
 +
Uddannelse = |
 +
Politiske hverv = |
 +
Personnavn = Laurids Widsted|
 +
Født = 1614 (Vedsted sogn)|
 +
Død = 1674|
 +
Erhverv = Præst|
 +
Far = Morten Ipsen|
 +
Mor = Karen Jensdatter|
 +
Ægtefælle1 = Karen Nielsdatter (d.1653)|
 +
Ægtefælle2 = Margrethe Larsdatter Thura (d.1695)|
 +
Ægtefælle3 = |
 +
Børn =  |
 +
Bopæl = |
 +
}}
 +
Laurids Mortensen Widsted blev født i [[Vedsted sogn]] i [[Kjær Herred]], [[Vendsyssel]].  
 +
Forældrene ernærede sig ved landbrug. Han startede på Aalborg skole i 1625, hvorfra han blev student i 1634.
 +
 +
Han blev herefter huslærer hos professor H. Resen. I 1638 fik han et legat til at studere på diverse europæiske universiteter. Men da han på samme tid blev tilbudt stillingen som sognepræst i Nakskov, blev dette opgivet.  
 +
 
 +
Under [http://da.wikipedia.org/wiki/Anden_Karl_Gustav-krig svenskekrigen 1658-1659] var han en stor støtte for befolkningen i byen. Laurids Widsted var kendt for at have et iltert temperament, hvilket bevirkede, at han røg uklar med nogle af byens borgere.  
 +
Da han samtidigt brugte prædikestolen som platform i striden, medførte dette at han flere gange blev kaldt til rette af provsteretten.  
 +
 
 +
Men han fortsatte med at overhøre dette, og han endte med at blive afsat ved en højesteretsdom. På trods af denne sag vedblev han at være en respekteret person i Nakskov. Efter hans afsættelse kastede han sig over skrivearbejdet. Han udgav en samling salmer, samt et værk om Nakskovs belejring og overgivelse under svenskekrigen. Han skrev desuden en bog om handelen i Nakskov.<ref>[http://runeberg.org/dbl/18/0537.html Dansk biografisk lexikon]</ref>
 +
 
 +
<references/>
 +
[[kategori:Personer|Widsted]]
 +
[[kategori:Præster|Widsted]]
 +
[[Kategori: Alle Artikler|W]]

Nuværende version fra 4. sep 2015, 12:21

Person oplysninger
Navn Laurids Widsted
Født: 1614 (Vedsted sogn)
Død: 1674
Erhverv: Præst
Far: Morten Ipsen
Mor: Karen Jensdatter
Ægtefælle: Karen Nielsdatter (d.1653)
Ægtefælle: Margrethe Larsdatter Thura (d.1695)

Laurids Mortensen Widsted blev født i Vedsted sogn i Kjær Herred, Vendsyssel. Forældrene ernærede sig ved landbrug. Han startede på Aalborg skole i 1625, hvorfra han blev student i 1634.

Han blev herefter huslærer hos professor H. Resen. I 1638 fik han et legat til at studere på diverse europæiske universiteter. Men da han på samme tid blev tilbudt stillingen som sognepræst i Nakskov, blev dette opgivet.

Under svenskekrigen 1658-1659 var han en stor støtte for befolkningen i byen. Laurids Widsted var kendt for at have et iltert temperament, hvilket bevirkede, at han røg uklar med nogle af byens borgere. Da han samtidigt brugte prædikestolen som platform i striden, medførte dette at han flere gange blev kaldt til rette af provsteretten.

Men han fortsatte med at overhøre dette, og han endte med at blive afsat ved en højesteretsdom. På trods af denne sag vedblev han at være en respekteret person i Nakskov. Efter hans afsættelse kastede han sig over skrivearbejdet. Han udgav en samling salmer, samt et værk om Nakskovs belejring og overgivelse under svenskekrigen. Han skrev desuden en bog om handelen i Nakskov.[1]