Folkeafstemningen i 1972 om Danmarks indtræden EF - med blikket mod Hjørringkredsen

Fra wikivendsyssel
Liste over afstemningssteder i Hirtshals Kommune, til de 87% af kommunens stemmeberettigede, der valgte at gå til stemmeurnen. Kilde: Hjørring Kommunearkiv
Liste over afgivne stemmer i Sindal Kommune, hvoraf det fremgår, at beboerne i Sindal både var tilhængere af EF-samarbejdet og samtidig havde en valgdeltagelse, der var højere end landsgennemsnittet. Kilde: Hjørring Kommunearkiv

Når danskerne torsdag d. 3. december 2015 skal tage stilling til, hvorvidt Danmarks retsforbehold i EU skal afskaffes, er det 8. gang, der i Danmark afholdes folkeafstemning vedrørende det europæiske samarbejde. Et samarbejde, der de sidste 43 år har splittet befolkningen i henholdsvis ja- og nej-sigere. Første gang danskerne gik til stemmeurnerne vedrørende europæiske anliggender, var d. 2. oktober 1972, hvor der skulle tages stilling til, hvorvidt Danmark skulle tiltræde De europæiske Fællesskaber, som dengang gik under betegnelsen EF. Da valgstederne lukkede og de første stemmer var talt op, stod det hurtigt klart, at en ny æra i Danmarkshistorien nu var indledt,idet flertallet havde stemt for medlemskab af EF.


For hele Danmark gjaldt det, at 63,3 % af vælgerne satte deres kryds ved et ja og 36,7 %stemte nej. Hjørring, Hirtshals og Sindal Kommune udgjorde tilsammen Nordjyllands amts 3. opstillingskreds og på kommunearkivet findes valgbestyrelsens indberetning til indenrigsministeriet, der kan fortælle noget om, hvorvidt folk i Hjørring og omegn var mere eller mindre skeptiske over for EF, end den øvrige del af befolkningen. For Hjørringkredsen som en helhed gjaldt det, at folk her generelt var mere venligt stemt overfor det europæiske fællesskab, end det resterende Danmark, idet 69,4 % stemte ja og 30,6 % stemte nej.


Resultatet i Hjørringkredsen var dermed en klar sejr til ja-sigerne, men granskes valglisterne nærmere, er det tydeligt, at der var forskel på, hvor rungende et ja, der blev afgivet. Kredsens mest EU-venlige sted var Sindal, idet hele 76,6 % af vælgerne her stemte for. Ikke alle i den gamle Sindal Kommune var dog lige EU-begejstrede. Inden afstemningen ansøgte en kreds af lærere i Sindal Kommune nemlig om at måtte benytte Sindal skole til afholdelse af en række møder, idet man ønskede, at oprette en lokal komité mod EF. I folkeoplysningens ånd blev det vedtaget at stille skolen til rådighed, men skoleinspektør Søren Jørgensen udtalte dog i denne forbindelse, at han hellere havde set skolen brugt til et bredt diskussionsmøde med deltagelse af både fortalere og modstandere. I Løkken-Vrå kommune, som tilhørte amtets 4. opstillingskreds; Fjerritslev, havde vælgerne i høj grad også taget ja-hatten på d. 2. oktober, idet hele 75,2 % stemte ja til at tiltræde De europæiske Fællesskaber.

De mest skeptiske, når det gjaldt spørgsmålet om EF, var beboerne i byen, som i dag kalder sig Porten til Europa; nemlig Hirtshals. Her stemte 67 % af kommunens indbyggere ja, hvilket stadig er mere end landsgennemsnittet. Rettes blikket imidlertid mod Hirtshals by alene, er det et noget andet billede, som tegner sig. Her udgjorde ja-sigerne nemlig blot 60,2 % af dem, som havde valgt at afgive sin stemme.


Når valget er overstået, og stemmerne skal tælles op, er der altid et antal ugyldige stemmesedler og sådan var det også i Hjørringkredsen i 1972. I alt 99 stemmesedler blev erklæret ugyldige og grunden hertil var for det meste, at der var sat kryds i både ”ja” og ”nej”. Herudover var der 132, som stemte blankt og en lille gruppe, som valgte sofaen frem for stemmeboksen. Men spørgsmålet om medlemsskab af EF optog de fleste, så sofavælgerne var få. I hele opstillingskredsen blev der afgivet 32.619 gyldige stemmesedler ud af 37.123 stemmeberettigede, hvilket gav en flot valgdeltagelse på 88,4 %.Landsgennemsnittet var dog lidt højere, idet hele 90,4 % af de danske vælgere satte et kryds d. 2. oktober og på demokratisk vis var med til at skrive et nyt kapitel af Danmarks historie.


Kilder:

Hjørring Kommunearkiv, valgmateriale fra Sindal kommune Æ17071 og Æ17925

Hjørring Kommunearkiv diverse valgmateriale fra Hirtshals og Hjørring Kommuner.


Historier fra fortid og nutid nr. 9, december 2015, Hjørring Kommunearkiv, Vendsyssel Historiske Museum

Hjørring Kommunearkiv har arkivalier, billeder, film, tegninger, kort m.m. fra perioden 1842 og frem til i dag. Vi dækker alle sogne, der hører til den nye Hjørring Kommune samt Hirtshals, Løkken-Vrå, Sindal og Hjørring Kommune fra perioden 1970-2007. Arkivalier, der i henhold til arkivloven, er tilgængelige kan lånes til gennemsyn på Historisk Arkivs læsesal, Museumsgade 2, Hjørring. Mail: kommunearkiv@hjoerring.dk, tlf:72333310. Hjemmeside: https://kommunearkiv.hjoerring.dk/