Vendelbohus, Hjørring

Fra wikivendsyssel
Hotel Du Nord brænder Fotograf: Rud Hansen

Hjørring Håndværker- og Borgerforening køber i 1897 forbygningen og fløjen af Hotel du Nord i Sct. Olai Stræde. Foreningen moderniserer restaurationslokalerne og indretter selskabslokaler i Sct. Olai fløjen, og i 1907 bygger man teatret.

I september 1957 nedbrænder Hotel du Nord (billede fra branden kan ses her), og i 1959 står de nye bygninger klar, men nu under navnet “Vendelbohus”.

Det nye navn er i starten ikke den store succes blandt befolkningen i Hjørring. Avisen “Ny Tid” laver en undersøgelse af folks holdninger til det nye navn, og i avisens artikel den 25. oktober 1959 finder man overvejende negative udtalelser om “Vendelbohus”. Det nye navn er tungt og besværligt, og der er en gennemgående forundring, blandt de adspurgte, over nødvendigheden af en ændring af stedets navn.

Byrådsmedlem Anna Bolt ser ingen grund til en ændring af navnet, da “du Nord” er et kendt og elsket navn for en fast institution i Hjørring, som henviser til et sted med glæde og fest.

Hjørrings borgmester Jørgen H. Jensen er heller ikke tilfreds med navnet “Vendelbohus”, som han finder langt, besværligt og uden slagkraft. Han beretter om daglige henvendelser fra byens borgere, der beder borgmesteren om hjælp til at få navnet ændret. Skulle en ændring af bygningens navn være nødvendig, så hælder borgmesteren til “Norden”.

Tandlægen og museumsmanden Holger Friis kalder ligefrem ændringen af navnet for ”en gang pip”, og beklager sig over, at det er helt umuligt at rime på navnet “Vendelbohus”. Nej, han er derimod tilhænger af navnet “Norden”, for det kan der både synges, rimes og danses om.

Kilder:

1. Hjørring historie nr. 22 , Historisk Arkiv, Vendsyssel historiske Museum