Sysseltinget, Hjørring

Fra wikivendsyssel
Version fra 8. jan 2020, 14:59 af Lonevenderby (diskussion | bidrag) Lonevenderby (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)


Foreningen Sysseltinget opstod i 1976 på foranledning af lokale musikere og musikfolk. Carsten Holst fra De Gyldne Løver blev den første formand. Foreningen fik til huse i Jørgen Storms gamle pakhus på Banegårdspladsen 2, som Hjørring Kommune stillede til rådighed. Sysseltinget blev et bredt kulturelt omdrejningspunkt i Hjørring med musik i adskillige genrer samt teater, foredrag, film m.m. Foreningens aktiviteter blev varetaget af frivillige.

Huset var endvidere samlingssted for adskillige af Hjørrings foreninger, ligesom der var indrettet øvelokale til amatørmusikere. Sysseltinget præsenterede mange musiknavne før de slog igennem, f.eks. TV2, Thomas Helmig, Lars Lilholt m.fl., og mange kendte musikere er udsprunget af miljøet omkring Sysseltinget. Stedet blev et af landets anerkendte spillesteder både blandt musikere og publikum.

Hjørring Kommune opkrævede ingen husleje, men ydede til gengæld heller ingen driftstilskud. Ved udgangen af 1980’erne bad Sysseltinget om økonomisk støtte for at overleve, men forgæves. Dette fandt ikke forståelse i brede kredse omkring Sysseltinget. I starten af 1990’erne indså byrådet, at kulturel bredde koster penge, og man besluttede at yde driftstilskud. De nye vinde skyldtes bl.a. en kommunal rapport, hvor en planlægger i 1990 konkluderede, at Sysseltingets aktiviteter gav en samlet årlig meromsætning i Hjørring på over 1½ million kroner. Senere oplevede Sysseltinget store succeser med et stort aktivitetsudbud, men også økonomiske nedture som følge af ubalancen mellem honorarerne til de kunstnere publikum efterspurgte og den billetpris man ville betale. En begrænsning for Sysseltinget var det forholdsvis lille antal siddepladser og dermed en lille entréindtægt.

Der har gennem årene været mange planer og ønsker til ombygning/renovering af bygningen mht. inventar, indretning og forbedrede adgangsforhold(tungt musikudstyr, ølkasser og kørestolsbrugere blev båret op på 2. sal af husets frivillige!). I 2004 blev der udarbejdet en arkitekttegnet plan for renovering af bygningen, som bl.a. bød på en elevator og flere publikumspladser. I sommeren 2007 bragte Nordjyske Stiftstidende formanden for Teknik og Miljø-udvalgets tanker omkring en nedrivning af Sysseltinget. Vedligeholdelsen af bygningen var dyr og en nedrivning ville give plads til et parkeringshus. Disse udtalelser medførte protester og politikerne besluttede sig for at bevare Sysseltinget.

I efteråret 2010 påbegyndte kommunen en renovering af både bygning og inventar med udgangspunkt i tegningerne fra 2004. Dette var tiltrængt, da taget var så utæt, at regnvand løb direkte ned på scenen. Ved slutningen af året lukkede kommunen imidlertid bygningen pga. skimmelsvamp. En renovering ville blive alt for omfattende og dyr, og bygningen blev dømt til nedrivning. Et kapitel af Hjørrings kulturliv var hermed slut.

Kilde:

1. Hjørring Historier nr. 43, Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum, Februar 2013.