Skolevæsenet gennem 200 år

Fra wikivendsyssel
Version fra 2. jan 2018, 14:15 af Jesper Helbo (diskussion | bidrag) Jesper Helbo (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Østre Skole 1932 B61580 Historisk Arkiv Hjørring

I 1814 blev den første skolelov indført. Skolegangen var på syv år, og den var gratis. Eleverne gik i skole fra de var syv år, til de blev konfirmeret. Der var skolegang hveranden dag, således at børn på landet også havde tid til at hjælpe til derhjemme. Disciplinen var streng, og brugen af fysisk straf var udbredt. Pædagogisk handlede undervisningen om udenadslære. Skoleloven viste sig hurtigt at have effekt, og i 1830 kunne stort set hele befolkningen læse.

Undervisningen blev efterhånden varetaget af seminarieuddannede lærere. Lærerne var dog ofte kun nødtørftigt uddannede og uden pædagogiske færdigheder. Selve ordet folkeskole kom i anvendelse første gang ved skoleloven i 1894.

Med tiden blev folkeskolen revideret flere gange. For eksempel er lærernes ret til at slå på elever afskaffet – det skete så sent som i 1967 (”Spanskrørscirkulæret”). I 1972 blev undervisningspligten hævet fra syv til ni år for at i mødekomme de øgede krav, samfunds udviklingen mentes at stille til de kommende samfundsborgere. Efter år 2000 er grundskolen blevet 10-årig med børnehaveklasse og ni klassetrin.