Laurids Scavenius (1589-1655)

Fra wikivendsyssel
Person oplysninger
Navn Laurids Mortensen Scavenius
Født: 1589
Død: 1655
Erhverv: Præst
Far: Morten Lauridsen
Mor: Mariane Sørensdatter
Ægtefælle: Else Pedersdatter (1601 - 1653)

Laurids Mortensen Scavenius blev født i Skagen. Forældrene var fiskere, som pga. en stormflod var nødt til at flytte til København.

Forældrene døde mens han endnu var ung, og Laurids Scavenius kom til at bo hos professor Thomas Fincke (1561-1656), som behandlede den intelligente unge mand som sin egen søn. Efter at være blevet student, blev Laurids Scavenius lærer ved Vor Frue Kirke i 1610. Et par år senere drog han udenlands sammen med borgmester Vibes sønner. Det blev en længere dannelsesrejse for ham, og det varede 10 år, før han kom hjem igen.

I de næste mange år fungerede han som præst ved forskellige kirker i København. I 1639 blev han professor i teologi. Endelig i 1648 blev han rector magnificus. Han var desuden blandet ind i kongevalget efter Christian IV's (1577-1648) død, hvor han stod i opposition til det ulfeldtske parti.

Laurids Scavenius blev udnævnt til biskop over Sjællands Stift i 1653. En stilling han kun havde i 2 år.

Ud over sine forskellige embeder, udgav han en række betydelige værker, som gør ham til en vigtig figur i opgøret med på den ene side katolicismen og på anden side calvinismen. I forbindelse med Christian IV's død udgav han en mindetale, der for eftertiden har haft stor betydning for viden om kongens personlighed.[1]