Jens Sørensen Vanggaard (1875-1945)

Fra wikivendsyssel
Jens Sørensen Vanggaard (1875-1945), statsrevisor og politiker. Foto: Historisk Arkiv, Hjørring.


Jens Sørensen blev født i Bagterp. Han uddannede sig inden for landbruget og købte i 1901 gården Vanggaard ved Hjørring . Fra sit barndomshjem fik han interesse for politik og partiet Venstres ideer. Han stillede op til folketinget og slog ved valget i 1910 den mangeårige radikale folketingsmand Jungersen. Han endte med at være Hjørringkredsens folketingsmand i 33 år.

Christiansborg blev han altid kaldt ”Vanggaard”, hvilket var årsagen til, at han på et tidspunkt tog efternavnet Vanggaard. Jens Sørensen Vanggaard var meget national bevidst og ønskede ikke at medvirke til at gøre Danmark mindre, hvorfor han var venligt indstillet over for forsvaret. Den udstillede bog er et knap 500 sider stort upubliceret skrift af Jens Sørensen Vanggaard, ”Erindringer og Synspunkter fra Genforeningen. Et Tidsbillede”.

I skriftet, der er skrevet i perioden 1922-1925, ses bl.a., at Vanggaard har ønsket, at skriftet var fortroligt til efter hans død eller til 1945. En af hans store interesser var bevarelsen af landets minder, og Vanggaard sad i mange år i Vendsyssel Historiske Museums bestyrelse.

Kilde: Vendsyssel Historiske Museum, Skattekisten - 125 gode historier.