Jørgen Høygaard Nielsen (1833 - 1912)

Fra wikivendsyssel
Version fra 8. jan 2020, 14:17 af Lonevenderby (diskussion | bidrag) Lonevenderby (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Person oplysninger
Navn Jørgen Høygaard Nielsen
Født: 1.12 - 1833
Død: 1912
Erhverv: Købmand, Byrådsmedlem og Konsul
Far: Christian Henrik Nielsen
Mor: Karen Marie Høygaard
Ægtefælle: Else Marie f. Olesen
Bopæl: Østergade 4


Jørgen H. Nielsen drev en meget stor købmandsvirksomhed, som blev grundlagt af faderen konsul Christian Henrik Nielsen i 1831. Købmandsgården lå i Østergade 4. ligesom faderen Christian H Nielsen, blev Jørgen H. Nielsen konsul.

Jørgen H. Nielsen var medlem af Hjørring byråd i 30 år. Og ud over at være en driftig forretningsmand, lagde han også kræfter i meget andet, som havde betydning for Hjørrings udvikling, og som sætter sit præg på byen den dag i dag. Bl.a. var han initiativtager til anlæggelse af Nordre Anlæg i 1871 og til anlæggelse af Svanelunden i 1878.[1]

Han var med til at etablere anlægget ved Sct. Knuds Kilde i 1904, og senere til at rejse de mange mindesten på stedet. I dag er der også rejst en mindesten til ære for Jørgen H. Nielsen i Sct. Knuds Kilde.

Derudover støttede han oprettelsen af Arbejdernes Sygekasse 25. februar 1886. Han var formand for det udvalg som udarbejdede forslag til sygekassens første love og blev valgt til dens første bestyrelse.

I 1889 var han medstifter af Vendsyssel Historiske Museum.

Jørgen H. Nielsens købmandsgård, og grunden med den kendte, næsten eksotiske have, blev efter hans død i 1912 solgt til ”Vendsyssel Bank”, som rev gården ned og opførte den nuværende bygning på stedet.[2]