Hjørring for fred
Indholdsfortegnelse
Hjørring for Fred
”Daglang demonstration” og et fotografi med billedteksten: ”De julehandlende i Hjørring midtby fik noget at tænke over lørdag formiddag. En lille, men tapper skare demonstrerede med bannere mod de nye raketter. Specielt gjorde nok seks personer, helt klædt i hvidt og med hvide masker, indtryk. De bar en transparent ”Overlevende fra atomkrig”. Det var Hjørring for Fred, der holdt demonstration og møde hele dagen” .
Den lokale raketmodstand kom på forsiden af ”Vendsyssel Tidende” søndag den 5.december 1982. Inde i avisen fik aktionen en længere omtale af VT´s journalist Niels-Jørgen Tortzen ”Hjørring for Fred startede sin daglange demonstration mod flere atomraketter lørdag morgen. Da gik de første rundt om karreen, hvor den kommunale administration har til huse, dvs. fra rådhuset ad Stokbrogade og rundt om Springvandspladsen og Søndergade tilbage til rådhuset. Midt på formiddagen var det blevet til en udklædt skare på 60-70, dvs. omkring en tiendedel af de 539, der i den store annonce 27.november skrev under på protesten mod nye atomraketter.[1] ... Demonstrationsmarcherne fortsatte lørdagen igennem - det var vistnok første gang, der i Hjørring blev holdt en daglang demonstration. Samtidig var der varmestue i rådhuskælderen, hvor kolde demonstranter kunne få varm kaffe og rundstykker - eller eventuelt ”raketkager”, honningkager i raketform med påskriften ”Stop” ...”
Protesterne mod atomraketterne
I store dele af Vesteuropa var de folkelige protester mod atomoprustningen vokset betydeligt i begyndelsen af 1980´erne. Forholdet mellem USA og Sovjet var det dårligste i mange år. Perioden blev allerede i samtiden betegnet som den 2. Kolde Krig. Folk var bange. Mange forkastede ideen om, at en atomkrig kunne afværges ved at anbringe endnu flere og farligere atomvåben i Europa.
I december 1979 havde NATOs ministerråd vedtaget ”Dobbeltbeslutningen” om opstilling af 572 nye atombærende mellemdistanceraketter i Vesteuropa, med mindre det i løbet af 4 år lykkedes at forhandle en aftale på plads med Sovjet om afskaffelse af deres mellemdistanceraketter. Siden 1977 havde Sovjet været igang med at udskifte sine gamle mellemdistanceraketter fra 1950´erne med nye mobile og farligere raketter.
I slutningen af december 1979 blev forholdet mellem de to supermagter yderligere forværret, da den sovjetiske hær invaderede Afghanistan. Med præsident Reagans indtog i Det Hvide Hus i 1981 blev tonen skærpet yderligere, og truslen om en altødelæggende atomkrig føltes af mange nærværende.
”Dobbeltbeslutningens” forhandlinger kom aldrig rigtigt i gang. De folkelige protester voksede.
I Danmark var ”de gamle” NATO-partier Socialdemokratiet, Venstre og Konservative i 1979 blevet uenige om holdningen til NATOs atomstrategi, da den socialdemokratiske udenrigsminister i NATO forgæves havde forsøgt at få ”Dobbeltbeslutningen” udskudt et halvt år.
Samtidig voksede en splittet fredsbevægelse frem. På landsplan var især tre organisationer synlige: ”Samarbejdskomiteen for fred og sikkerhed” var blevet dannet under den internationale afspændingsperiode midt i 1970erne. Samarbejdskomiteen var en organisation af freds-, politiske- og faglige organisationer, og de danske kommunister spillede en stor rolle i organisationen.
”Nej til Atomvåben” var en organisation af enkeltmedlemmer, en græsrodsbevægelse, som blev dannet i 1980 i et forsøg på at skabe en fredsbevægelse uden deltagelse af de danske kommunister, som især efter Sovjets invasion i Afghanistan blev kritiseret for de nære forbindelser til Sovjet og Østblokken. ”Kvinder for Fred” fra 1980 var en ny feministisk græsrodsbevægelse, som lå på linje med ”Nej til Atomvåben” i synet på kommunisternes rolle i fredsarbejdet.
Splittelsen i fredsbevægelsen skabte grobund for nye initiativer. I Aalborg fik den lokale fagbevægelse sat fredsarbejdet på dagsordenen i LO-fagforeningerne med ”Nordisk Fredskonference” i 1981, og der blev skabt en række faglige eller lokale initiativer, ofte med navne som ”et-eller-andet for Fred”.
Modstanden mod de 572 nye NATO-raketter var især begrundet i, at de repræsenterede et våbenteknologisk gennembrud, der undergravede opfattelsen af, at en atomkrig mellem supermagterne ville føre til begge parters og hele menneskehedens udslettelse. De 108 af raketterne, Pershing II, var meget hurtige. og præcise, mens de 464 Tomahawk krydsermissiler var designet til at flyve under Sovjets radar. Med et overraskelsesangreb skulle USA i teorien kunne lamme Sovjets evne til at svare igen på et atomangreb. Udsigten til at vinde en ”lokal”, europæisk atomkrig ville blive rykket nærmere. Risikoen for, at en atomkrig brød ud ved en fejl, ville også blive større på grund af en falsk alarm, ringere radarovervågning og den meget korte varslingstid .
Hjørring for Fred
”Hjørring for Fred” blev til ud fra et ønske om at sætte Hjørring på fredsbevægelsens Danmarkskort.
Studerende fra byens 2 seminarier, sygeplejeelever, gymnasieelever og folk fra de små venstreorienterede miljøer i Hjørring gik i begyndelsen af 1982 sammen om at få dannet en fredsgruppe i Hjørring. Det skulle være politisk bredt og nærmest en græsrodsbevægelse for at afværge stridighederne indenfor fredsbevægelsen. Fredsgruppens grundlag blev derfor taget fra ”Fredsbevægelsernes arbejdskonference“ afholdt i Odense i september 1981 med deltagelse af repræsentanter for fredsbevægelsens fløje. Grundholdningerne for arbejdet skulle være:
Stands atomoprustningen
Nej til Atomvåben
Nej til neutronbomben og andre terrorvåben
Vælt oprustningsforliget
Våbenmilliarderne til mad
Nej til missiler i øst og vest
Ja til forhandling
Atomvåbenfri zone i Norden på vej til et atomfrit Europa
Ingen depoter og fremmede tropper
Depoter er bombemål
Luk Danmarks dør for fremmede baser og tropper
Styrk arbejdet for et atomfrit Norden
Forsvar Danmark mod ødelæggelse
En liste med lokale kendte anbefalere blev opstillet. Med på listen var blandt andre den radikale viceamtsborgmester Jonna Petersen, skoleinspektør og byrådsmedlem for den lokalpolitiske tværsocialistiske liste ”Gruppe 78” Jørn E. Christiansen, det socialdemokratiske byrådsmedlem, sygeplejerske Grete Baagøe, den gamle fredskæmper, forfatteren Carl Scarnberg fra Vrå, Jens Memphis fra ”De Gyldne Løver” og Niels Hausgaard.
Listen blev brugt til at få 127 flere anbefalere og bidragydere til en annonce i Vendsyssel Tidende om en ”Fredsdag” på Sysseltinget lørdag den 27. marts 1982. Fredsdagen blev en succes, især om eftermiddagen med op mod 80 deltagere, og hvor der var indlæg fra Åse Bach Nielsen fra ”Kvinder for Fred”, Åse Swane fra ”Kvindernes Liga for Fred og Frihed”, Ditlev Petersen fra SID Fabrik Aalborg og ”Samarbejdskomiteen for Fred og Sikkerhed”. I paneldebatten repræsenterede Søren Buksti initiativgruppen, som allerede havde taget navnet ”Hjørring for Fred”.
Det formelt stiftende møde blev afholdt den 22. april i kommunens lokaler på Codanhus, hvor omkring 50 deltog. Spredningen i alder var stor: fra helt unge gymnasieelever til pensionister og efterlønnere. Det store flertal var i 20´erne og 30´erne. Hovedparten var ikke politisk organiserede, men der var også kendte radikale, socialdemokrater, SF´ere og kommunister blandt de fremmødte.
På mødet blev der valgt et ”Koordinationsudvalg” bestående af specialarbejder Carl-Hermann Hansen, pædagogstuderende Anni G. Jensen, typograf Jens Fuglsang, småbørnsvejleder Bente Andersen, pædagog Ruth Skærlund, adjunkt Anne Margrethe Schwartz og gymnasieelev Jørgen Ledet.
Desuden blev der dannet 6 arbejdsgrupper, der skulle arbejde med gadeteater, informations-pjece, atomfri tinglysning, Norden atomfri zone underskriftsindsamling, studiekreds, og offentlige møder.
Nu skulle der gennem synlig, praktisk aktivitet skaffes øget tilslutning til protesterne mod atomoprustningen og til den lokale fredsbevægelse: ”Hjørring for Fred”.
I juni optrådte teatergruppen på plænen ved Hotel Phønix. I september holdt Carl Scharnberg foredrag ved et offentligt møde på Codanhus. En studiekreds under AOF måtte til stor skuffelse aflyses på grund af for ringe tilslutning. 13. oktober var der Fredsgudstjeneste i Sct. Catharinæ Kirke, og Filmdagene i november i samarbejde med Filmklubben på Sysseltinget var en pæn succes med 64 deltagere.
”Stop Atomraketterne”
Anker Jørgensens socialdemokratiske regering gik af i september 1982, og i midten af oktober 1982 erklærede Socialdemokratiet, at den danske deltagelse i NATO’s fælles økonomiske bidrag til opstillingen af de 572 nye mellemdistanceraketter skulle stilles i bero, for at give forhandlinger mellem USA og Sovjet om raketterne en chance. Et flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, SF, Venstresocialisterne og de Radikale var altså kritiske eller direkte imod NATOs ”Dobbeltbeslutning”.
Den nye politiske situation var medvirkende til at det i efteråret 1982 lykkedes at samle store dele af fredsbevægelsen om ”Landskampagnen Stop Atomraketterne”. Som optakt til NATOs årlige ministerrådsmøde i december blev lørdag den 4.december udråbt til ”Aktionsdag mod raketterne”.
I ”Hjørring for Fred” blev alle kræfter nu sat ind på at få raketmodstanden på den lokale dagsorden, at vise protesternes politiske og folkelige bredde samt få flere til aktivt at deltage i kampen mod raketterne.
Aktionsformerne var helt i tidens ånd, og udtryk for hvor langt fantasien rakte. Med endnu en liste af kendte, lokale anbefalere som brækstang lykkedes det at samle 539 underskrivere, der med 20 kr hver betalte en stor annonce i Vendsyssel Tidende 28.november og i ugeavisen VendelboPosten 1.december.
Løbesedler blev uddelt og plakater sat op på uddannelsessteder, arbejdspladser og klistret op i gaden, hvilket også gav sig udslag i en klage fra Teknisk Forvaltning: ”Man beder Dem ikke klæbe plakater på Rådhuset, idet malingen går af når plakaterne fjernes. Der vil blive fremsendt regning på reparation for skade efter vedhf. plakat.”
På selve aktionsdagen var det tanken at gennemføre en uafbrudt demonstration rundt om ”Codanhus” fra kl. 8-18, men politiet krævede, at der mellem kl. 9 og 12 kun gennemførtes en demonstrationsrunde kl 10 og en kl 11. Størst tilslutning havde marathondemonstrationen ved 12-tiden, hvor der var henved 175 deltagere med bannere, skilte og et lille orkester. Teatergruppen havde lavet et indslag med 6 hvidklædte med gibsmasker, ”ofre for en atomkrig” og 6 uniformerede soldater, udstyret med en 2,5 meter lang raket, bygget af tæpperør og bølgepap. Det hele blev afsluttet med et fakkeltog fra kl 16-17 med 110 deltagere.
Hele dagen var Rådhuskælderen i Det gamle Rådhus Aktionsdagens centrum med plancher og taler af den radikale Jonna Petersen og formanden for Malernes Fagforening Mogens Thomsen. Desuden var der underholdning af musikgruppen ”Stegt Flæsk” og skuespilleren Bjarne Buur. Fredsgruppen havde fået Kvicklys bager til at levere ”Raketkager”, som blev solgt sammen med kaffe, øl og vand.
I en Hjørring-sammenhæng var en annonce med 539 underskrivere og et samlet deltagerantal i Aktionsdagen på henved 2-300 en stor succes for raketmodstanden, og derfor udløste Vendsyssel Tidendes noget nedladende omtale af arrangementet en række harmdirrende læserbreve i dagene efter. Onsdag den 8. dec. kunne man som eksempel læse:
”Jeg var også med! Anna Lise Sick, Bøjen 22, Tornby, skriver: Jeg blev meget glad, da jeg i søndagsavisen så, hvor god og megen plads avisen ofrede på omtale af lørdagens demonstration i Hjørring mod de nye raketter. Men jeg blev vred og skuffet over dette: I skrev, at en lille tapper udklædt skare på 60-70 demonstrerede. Jeg er utilfreds med følgende tre punkter: 1. Synes I, det kræver tapperhed i et land med ytringsfrihed at protestere mod ødelæggelse af den verden, vi har født vores børn ind i? Nej, jeg anser det for en borgerpligt. 2. Da jeg var med i demonstrationen kl. 12.30, blev der talt 175 og ikke 60-70 deltagere. 3. En mindre del af demonstranterne bar en grum udklædning, der skulle billedliggøre sagens alvor. Som I beskrev det, opfattes det som et gøgleroptog. Men: Jeg var også med. Jeg er en ganske almindelig borger med fast arbejde, villa med ligusterhæk, nyere bil, børn og pæn middelklassepåklædning. Vi var mange almindelige mennesker med i demonstrationen, som vi tog særdeles alvorligt. Der var ikke tale om nogle udklædte ”langhårede”, der skulle have lørdagen til at gå, men om en del af Danmarks befolkning, der fandt det vigtigere at demonstrere mod raketter end at bage julekager. Det var min første demonstration, og dette er mit første læserbrev. For nu finder jeg arbejdet for freden så påtrængende, at alle demokratiske midler må tages i anvendelse.”
Dagen før læserbrevet i VT, tirsdag den 7.december, havde en forespørgselsdebat i Folketinget udløst en afstemning om en dagsorden, som bragte Schlüter-regeringen i mindretal:
”Idet folketinget understreger behovet for at tage konkrete skridt til at sikre den afspænding, der er et hovedformål i vor nedrustnings- og sikkerhedspolitik, henstiller folketinget til regeringen, at fremtidige danske bevillinger til opstilling af mellemdistanceraketter over infrastrukturprogrammet indtil videre stilles i bero. Denne henstilling berører ikke vort øvrige forsvars-, sikkerheds-, og nerustningspolitiske samarbejde i bl.a. NATO og FN” [2]
Forholdet til NATOs atompolitik blev nu og frem til 1988 hovedindholdet i ”Fodnotepolitikken”, hvor Poul Schlüters borgerlige regering 25 gange lod sig stemme ned i Folketinget uden at gå af eller udskrive valg.
De politiske forviklinger på Christiansborg bevirkede at kampen mod atomraketterne i en vis forstand også blev en kamp mod Schlüter.
I marts 1983 blev 10.000 eksemplarer af ”Raketavisen” husstandsomdelt af fredsgruppens medlemmer i Hjørring. ”Raketavisen” var udsendt af Landskampagnen, som optakt til årets Påskemarcher. Den 27. marts sendte ”Hjørring for Fred” 2 busser med deltagere, skilte, bannere og en raket-attrap til påskemarchen i Aalborg.
I juli skulle der være et stort anlagt nordisk Cykel-Fredstræf i Silkeborg. En af ruterne gik gennem Hjørring og her oplevede fredsgruppen for første gang en egentlig fuser. Der blev brugt mange kræfter på at skaffe inkvarteringsmuligheder, forplejning, lagt rute over Brønderslev til Aalborg, men antallet af tilrejsende norske cyklister var ringe - under 20.
Modstand mod fredsbevægelsen
”Hjørring for Freds” gennembrud og den omfattende debat og politiske tumult på Christiansborg om NATOs nye atomraktter, fik Venstres vælgerforening i Hjørring til at ændre et i forvejen planlagt møde med folketingsgruppens formand Ivar Hansen til et debatmøde med emnet ”Sikring af freden og friheden” den 10.oktober 1983 på ”Godthåb”.
Ud over Ivar Hansen stillede Venstre med den lokale folketingskandidat Kirsten Kimø. Oprindelig var socialdemokraterne inviteret, men i stedet blev det de radikale, der deltog, repræsenteret af Aalborg-kredsens folketingskandidat Peter Hviid og formanden for den lokale vælgerforening Jørgen Lundsgaard. Fra ”Hjørring for Fred” deltog Søren Buksti i debatmødet med pensionet skoleinspektør Birch Mogensen som bisidder.
Debatmødets indlæg og forløb var typisk. I Vendsyssel Tidendes gengivelse dagen efter udtalte Ivar Hansen om fredsbevægelsen:
”Min opfattelse er, at NATO i realiteten er den største fredsbevægelse. Jeg er bange for at en svækkelse af de vestlige landes forsvar vil give sig udtryk i en stigende pression fra øst. Derfor siger jeg også, at freden ikke er så meget værd uden frihed. Man kunne godt få den tanke, at fredsbevægelserne er naive eller godtroende. Er et redskab i russernes hænder.”
Han blev imødegået med:
”... Nogen tror at det nærmest er KGBs fortjeneste, at fredsbevægelsen i Vesteuropa i de seneste år har nået et kolossalt omfang. Igen og igen mistænkeliggøres fredsbevægelsen af dens modstandere. Sagen er, at disse modstandere ikke levner sig selv muligheden for at forstå, hvad der har drevet store skarer ind i fredsbevægelsens rækker. Det er ikke KGB, der har kommanderet fredelige danskere ind i grupperne. Det er Natos dobbeltbeslutning og den offentlige debat om de 572 nye raketters opstilling i Vesteuropa, der har fået mennesker til at stoppe op og tænke. Folk er blevet bange. Gradvist er det gået op for de mange, at atomkrigens altudslettende ragnarok er en mulighed. At vi lige nu lever få minutter fra afgrundens rand. Det, der er drivkraften i fredsbevægelsen er hævdelsen af den mest grundlæggende menneskeret: Retten til at leve. Uden nedrustning har vi ingen fremtid.”
Ivar Hansens mistænkeliggørelse og syn på fredsbevægelsen stod langt fra alene. Efterretningstjenesten havde også fredsbevægelsen i kikkerten. I 1999 iværksatte Folketinget en undersøgelse af Politiets Efterretningstjeneste (PET)'s arbejde. Efter 10 års arbejde udgav kommissionen sin beretning, som i bind 3 giver en række eksempler på Efterretningstjenestens ulovlige registrering af lovlig politisk aktivitet. Blandt eksemplerne nævnes ”Hjørring for Fred”: ”I forbindelse med folketingsvalget i januar 1984 indsendte en medarbejder en række lister over SFstillere i Hjørring, Sæby og Frederikshavn, som viser, at man i regionen i længere tid havde noteret et vist antal SF’ere i arbejdskartoteker. Det hedder om nogle af stillerne: ”siden 1980 meget aktiv i forbindelse med SF/Hjørring-Hirtshals. Flere gange stiller for SF. Aktiv i forb. m/ ”Hjørring f. Fred”. I 83 formand for den lokale SF-gruppe”, ”meget aktiv i forb. m/ SF/Hjørring-Hirtshals. Har været valgt i amtsrådet for SF. Mange møder på sin bopæl for SF. Anbefaler for ”Hjørring for Fred”, ”[3]
Jyllands Posten havde i en leder 24.maj 1981 givet fredsfolket følgende svada:
”Artikler i Jyllands-Posten har afdækket de metoder, Sovjet og andre lignende regimer anvender. Til metoderne hører en dygtigt gennemført infiltration af tilsyneladende tilforladelige organisationer og bevægelser i Danmark. De er dygtige til at finde skalkeskjul. Mindre dygtige og mindre klartsynede er de danskere, som lader sig udnytte. Det er gejstlige og intellektuelle, nulvækst-prædikanter og kvinder, miljøfolk og mandfolk. Kort sagt danske af alle lag. To forklaringer på, hvorfor de lader sig udnytte som fredsfuskere, er tænkelige. Enten er de naive. Eller også er de kyniske. De er naive, hvis det er gloser som ”demokratiske” i dækorganisationernes navne, de er faldet for. De er kyniske, hvis de virkelig kender organisationernes egentlige formål. Er det ikke fornuften, der svigter, er det fædrelandet, der svigtes.”[4]
Fredsbevægelsens højdepunkt
Holdningerne i Jyllands-Postens leder afskrækkede muligvis nogle fra at tilslutte sig fredsbevægelsen, men den voksede trods alt voldsomt, og halvandet år efter toppede fredsbevægelsens aktiviteter. I Hjørring nåede fredsgruppens medlemstal op på 160 medlemmer i begyndelsen af 1984. Samarbejdet med andre lokale fredsgrupper i landsdelen blev udbygget, og fredsgruppen sendte repræsentanter til landsdækkende fredskonferencer.
Den 29.oktober var i 1983 udråbt til landsdækkende ”Aktionsdag mod raketterne”. I Hjørring blev der endnu engang varmet op med en underskriftsindsamling til en annonce i Vendsyssel Tidende. Resultatet var denne gang en annonce over 2 sider i VT den 23.oktober og i VendelboPosten den 26.oktober med 1019 navngivne støtter, der hver havde betalt 20 kr for at komme med.
På landsplan opfordrede fagbevægelsen med LO og FTF i spidsen til en 5-minutters strejke den 28.oktober under parolen ”Klokken er fem minutter i tolv”.
På Aktionsdagen deltog flere end nogensinde i fredsdemonstrationerne. Politiet anslog, at der deltog 70.000 i København og 25.000 i Århus. I Hjørring deltog henved 300 i Anti-Raket-Demonstrationen fra Det gamle Rådhus til ”Godthåb”, hvor der var taler af Irmgard Jaskers fra den Vesttyske Fredsunion og Ditlev Petersen fra Fagbevægelsen for Fred.
En landsdækkende underskriftsindsamling mod Raketopstillingen blev igangsat på Aktionsdagen. I løbet af de næste fem uger blev der indsamlet 1270 underskrifter i Hjørring-området. På landsplan nåede man op på 300.000 underskrifter, som blev afleveret til regeringen op til NATOs ministerrådsmøde den 8.december.
Tilslutningen til Fredsbevægelsen havde aldrig været stærkere, men i forhold til raketopstillingen var det forgæves. Det lykkedes ikke at forhindre, at de første af NATOs nye mellemdistanceraketter blev opstillet i England og Vesttyskland i november 1983.
I begyndelsen af januar 1984 blev der afholdt Folketingsvalg.”Stem på en raketmodstander” lød det på plakater og løbesedler fra ”Landskampagnen Stop Atomraketterne”, og det lykkedes ”Hjørring for Fred” at fylde Sysseltinget om eftermiddagen søndagen inden valget ved et arrangement under overskriften ”Fortsat nej til Raketterne”.
Trækplastre var ”De Gyldne Løver” og skuespilleren Preben Neergaard, der støttede fredsbevægelsen ved at optræde gratis. På plancher var de opstillede lokale kandidaters holdning til de 572 raketter udstillet. Men arrangementet druknede i mængden af valgmøder, og fik ingen pressedækning.
Heller ikke på landsplan lykkedes det for fredsbevægelsen at få raketspørgsmålet til at spille en stor rolle i valgkampen. Schlüterregeringen, det alternative sikkerhedspolitiske flertal og ”Fodnotepolitikken” fortsatte.
Afmatning
Foråret 1984 gik i ”Hjørring for Fred” med månedlige medlemsmøder, husstandsomdeling af ”Fredsavisen” og Påskemarch i Aalborg i april. Af fredsgruppens protokol fremgår det at deltagelsen i medlemsmøderne var for nedadgående. Hvor fremmødet i begyndelsen af september 1983 var på 22, kom der til medlemsmødet midt i september 1984 kun 12. Også i Hjørring havde Fredsbevægelsen toppet.
Det var derfor et velkomment rygstød til ”Hjørring for Fred”, da det lykkedes at få Arbejdernes Fællesorganisation til at stå som medarrangør af årets Fredsdemonstration den 27.oktober 1984.
12 fagforeninger var repræsenteret med fane og 5-600 deltog i demonstrationen. Selvom tilslutningen var den største til en fredsdemonstration i Hjørring, var arrangementet dog ikke en udelt succes.
Ved det afsluttende møde på Seminariet talte formanden for Malernes Fagforening Mogens Thomsen, byrådsmedlem Jørn E. Christiansen og det socialdemokratiske folketingsmedlem Arne Jensen. I sin tale fremhævede han LO-fagbevægelsens indsats for freden på den brede folkelige fredsbevægelses bekostning. Det gav efterfølgende anledning til en skriftlig undskyldning fra Arbejdernes Fællesorganisation med ønsket om at samarbejdet måtte fortsætte. Og til stor fortrydelse for arrangørerne fik arrangementet slet ingen omtale i Vendsyssel Tidende, i modsætning til samme dags fredsdemonstrationer i Frederikshavn og Brønderslev.
På det første medlemsmøde i 1985, med kun 10 deltagere, blev det besluttet ikke længere at holde et fast månedligt medlemsmøde. I stedet forsøgte koordinationsgruppen at få medlemmerne til at bakke op om en række offentlige arrangementer. Et møde blev afholdt i marts om Kvindefredslejren ved Ravnstrup, 37 tog med bussen til Påskemarchen i Aalborg, og et arrangement med Carl Scharnberg og Jens Memphis samlede 104 deltagere på Sysseltinget i anledning af 40 året for 2.verdenskrigs afslutning i Europa. 6. august blev årsdagen for Hiroshima-bomben markeret med ”Lotusblomster” i den lille sø i Svanelunden.
Efterhånden blev fredsarbejdet præget af gentagne ritualer med svindende tilslutning: Demonstration på FN-dagen i slutningen af oktober og deltagelse i Påskemarchen i Aalborg. I 1985 lykkedes det endnu en gang af få Arbejdernes Fællesorganisation som medarrangør af efterårets demonstration, men i oktober 1986 måtte koordinationsudvalget endelig erkende at ”Hjørring for Fred” reelt lå i dvale, og fremsatte derfor forslag om at vælge et 3-personers udvalg, der skulle passe på pengekassen, holde sig klar til at starte påny eller helt nedlægge fredsgruppen. Forslaget blev vedtaget af de 7 fremmødte på mødet den 8.oktober 1986, som valgte Anni G.Jensen, Kaj Hansen, og Søren Buksti til udvalget.
”Hjørring for Fred” blev endelig opløst i marts 1990. Økonomisk havde aktiviteterne hvilet i sig selv. I den mest aktive periode fra 1982 til efteråret 1984 havde ”Hjørring for Fred” haft udgifter på godt 80.000 kr. Halvdelen var gået til de 3 annoncer med underskrifter, betalt af underskriverne selv. De offentlige møder var under ét økonomisk løbet rundt, fordi talere, musikere og andre havde bidraget uden honorar, så udgifterne var blevet begrænset til transport og f.eks. leje af lydanlæg. Tryksager som løbesedler og plakater var blevet financieret ved salg af klistermærker og andre materialer. Kontakten til medlemmerne, som havde kostet dyrt i frimærker og kuverter, var blevet betalt gennem medlemskontingentet.
Ved opløsningen rådede ”Hjørring for Fred” over 3847 kr, som blev overført til ”Østersøtræf 1990”, et initiativ, som med den Kolde Krigs ophør søgte at fremme miljø, afspænding og nedrustning samt mellemfolkeligt samvirke i Østersøregionen, herunder forberedelse og gennemførelse af Østersøtræf 1990 på Bornholm.
Nyttede det noget?
Det var ikke lykkedes for Fredsbevægelsen, derunder ”Hjørring for Fred”, at forhindre opstillingen af NATOs 572 nye mellemdistanceraketter. Først med Mikhail Gorbatjovs udnævnelse til generalsekretær i Sovjet i 1985 indledtes efterhånden et internationalt tøbrud, der i december 1987 førte til, at hele klassen af mellemdistanceraketter blev skrottet ved en traktat mellem USA og Sovjet. Fredsbevægelsens hovedmål var nået i kraft af en udvikling, som man ikke havde haft indflydelse på. Var det hele så ikke forgæves? Havde man så ikke spildt tid, penge og kræfter til ingen nytte? Havde man ikke bare naivt udsat sig for spot, mistænkeliggørelse og PETs snagen? Det enkle svar er, at deltagerne i ”Hjørring for Fred” ikke kunne lade være!
Fredsbevægelsen som helhed dækkede et opstået behov for at sige fra overfor en politik, man opfattede som dødsensfarlig. Som læserbrevsskribenten i 1983 ” der fandt det vigtigere at demonstrere mod raketter end at bage julekager.” og som erklærede, at ” Det var min første demonstration, og dette er mit første læserbrev. For nu finder jeg arbejdet for freden så påtrængende, at alle demokratiske midler må tages i anvendelse.”
”Hjørring for Fred” var udtryk for , at mange lokalt tog demokratisk ansvar og politisk stilling i håb om, at det kunne påvirke ”den offentlige mening” og magthavernes beslutninger om atomvåben.
Kilder
Søren Hein Rasmussen: Sære alliancer. Odense Universitetsforlag. 1997
Vendsyssel Tidende: marts, november og december 1982, oktober og november 1983, januar og oktober 1984, oktober 1985.
PET-Kommissionens beretning bind 3. Regeringserklæringen og PET’s registreringer på det politiske område 1968-1989. (2009) (http://www.petkommissionen.dk/fileadmin/bind/pet_bind3.pdf)
Hjørring for Freds Arkiv - nu i Historisk Arkiv, Hjørring
Artiklen oprindelig i "Vendsyssel Årbog 2016" s.95-108