Ejner Rolighed Larsen (1903-1930)

Fra wikivendsyssel
Version fra 14. maj 2020, 12:52 af Lonevenderby (diskussion | bidrag) Lonevenderby (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Ejner Rolighed Larsen ca. 1930

Ejnar Rolighed Larsen blev født i Harken i 1903 og tog studentereksamen fra Hjørring Gymnasium i 1922. Herefter flyttede han til København for at studere fransk og latin. Han slap dog ikke sin barndoms landsdel og rejste jævnligt til Vendsyssel, hvor han dyrkede sine tre store interesser: natur, jagt og fotografering.

Han cyklede rundt i hele landsdelen og fotograferede, hvad han så. Især landskaber, men også landbruget, større anlægsarbejder og de mennesker, han mødte på sin vej. Fotograferingen var en hobby, men den bidrog også til finansieringen af hans studier. En stor del af billederne blev nemlig solgt til aviser og tidsskrifter, blandt andet til Vendsyssel Tidende, hvor han i 1926 og 1927 havde en fast rubrik, som hed ”Vendsyssel i Billeder”.

Ejner Rolighed Larsen døde ved en jagtulykke i 1930. Trods den tidlige død nåede han at skabe en nuanceret billedregistrering af Vendsyssel i en tidsperiode, hvor mange ganske vist efterhånden havde fået fotografiapparat, men hvor billedkvaliteten til gengæld var meget ringe og motiverne uinteressante for de fleste. Ejner Rolighed Larsens billeder viser derimod mange detaljer og nuancer og skiller sig dermed ud fra andre fotografier fra første halvdel af 1900-årene.