Billeder i WikiVendsyssel

Fra wikivendsyssel
Den nederste del af Værktøjs menuen

Det er muligt at lægge billeder fra sin computer ind i WikiVendsyssel. Det kræver dog, at man er oprettet som bruger og logget ind på WikiVendsyssel. Inden man lægger billeder i WikiVendsyssel, skal man sikre sig, at de overholder reglerne for ophavsret.

Ophavsret

Som udgangspunkt er der 70 års ophavsret på fotografiske værker og 50 års ophavsret på fotografiske billeder, dog kan fotografiske billeder, der er ældre end 1970 bruges frit.

Forskellen på fotografiske værker og fotografiske billeder er, hvorvidt billedet er taget af en professionel fotograf. Hvis billedet er taget af en professionel fotograf så er billedet et fotografisk værk og ellers er det et fotografisk billede.

De billeder, der ikke overholder reglerne om ophavsret, vil blive fjernet efterhånden som de bliver opdaget. Hvis man finder billeder, man mener, ikke overholder reglerne om ophavsret, så kan man melde det til en administrator, eller sende en mail til ls@vhm.dk.

Når man har sikret sig, at der ikke er problemer med ophavsretten på det billede, man vil lægge i WikiVendsyssel, skal man logge ind og klikke i Værktøjs menuen til venstre, hvor der står læg en fil op. så kommer man til en side, der ser således ud.


Upload2.JPG


Her kan man først læse lidt om, hvordan man bruger billederne i artikler. Dette kan man læse mere om i afsnittet Billeder i artikler i skrivevejledningen. Derefter kommer man til det afsnit der hedder Kildefil.


Kildefil.JPG


Først og fremmest er det vigtig at bemærke, at det kun er muligt at uploade jpg og pdf filer. Hvis den fil, man ønsker at uploade, har et andet format end de to, så er man nødt til at ændre filen til enten jpg eller pdf.

Man vælger den fil, man vil lægge ind i WikiVendsyssel, ved at klikke hvor der står Choose File. Så kommer der en box, der minder meget om den, man bruger til at vedhæfte filer til en Email. Hvor man finder den ønskede fil på ens computer og klikker på den, efterfølgende kommer der en lille udgave af det billede man har valgt på siden.


Herefter skal man bruge den del af siden der hedder Filbeskrivelse.


Filbeskrivelse.JPG


Man skriver det navn, som man ønsker, at billedet skal havde i WikiVendsyssel. Det er det navn man skal bruge, når man vil anvende billedet i en artikel. Herefter kan man i feltet beskrivelse/kilde, skrive nogle oplysninger om billedet. Evt. hvor det er fra, hvornår det er taget og hvem der er fotograf.


Når man er færdig med Filbeskrivelsen, så kommer man til Oplægningsindstillinger.


Oplægningsindstillinger.JPG


Her har man en mulighed, er hedder overvåg filen, hvis man vælger den, får man besked hver gang andre benytter sig af billedet. Derudover kan man også vælge at ignorer advarsler i forbindelser med oplægningen. Advarsler vil ofte komme, hvis man forsøger at lægge en fil op, der allerede ligger i WikiVendsyssel, eller hvis det navn, man har valgt i filbeskrivelsen, allerede er brugt af et andet billede.

Når man har overvejet de to ting, er der blot tilbage at klikke på, feltet læg en fil op. Så skulle der gerne kommet et billede i stil med det her, ellers er der gået noget galt og man er nødt til at prøve igen eller kontakte en teknisk administrator.


Filhistorik.jpg


På siden Filhistorik kan se, hvem der har lagt billedet ind i WikiVendsyssel, og hvilke artikler, billedet bliver brugt i, samt hvilke oplysninger der er om billedet.

I Navigations menuen til venstre under Billeder, kan man finde altid finde det billede, man har lagt ind i WikiVendsyssel, samt de billeder andre har lagt ind i WikiVendsyssel.