Personlige værktøjer

Peder Larsen Dyrskjøt (1630-1707)

Fra WikiVendsyssel

Skift til: Navigation, Søgning
Person oplysninger
Navn Peder Larsen Dyrskjøt
Født: 1630 (Ågård)
Død: 1707
Erhverv: Skriver
Far: Lars Dyrskjøt (1560(?)-1644)
Mor: Anne Pedersdatter Ravnstrup

Peder Larsen Dyrskjøt blev født på Ågård i Ørum sogn. Han var søn af den kendte Lars Dyrskjøt, som faldt i kampen ved Skansen i Nørresundby i 1644.

Efter faderens død blev han ansat som skriver hos slotsskriver Rasmus Holst. Han flyttede senere til København, hvor han blev skriver hos borgmester Find Trellund. Et dårligt ben tvang ham til at vende hjem til Aalborg, hvor han senere blev håndskriver for fru Ide Gjøe på Vrejlev Kloster.

På trods af, at han mistede hørelsen ved et udbrud af plettyfus. fortsatte han med at være skriver. I en årrække var han ligeledes skriver for lensmanden på Astrup Hovedgård, syd for Hjørring.

I 1675 forsøgte han sig som landmand. Men pga. økonomiske vanskeligheder blev gården solgt i 1690. Han flyttede herefter til Jerslev, hvor han allerede ejede en række mindre ejendomme. Han var meget historisk interesseret. Gennem arbejdet som skriver havde han fået fat på en del adelige slægtsoptegnelser, ligprædikener samt arkivalier.

Han udgav en række historiske samlinger, hvoraf enkelte er havnet på Det kongelige Bibliotek og Københavns Universitets Bibliotek. Han kom desuden i besiddelse af en betydelig bogsamling.[1]

Peder Larsen Dyrskjøt har fået en mindesten i sct. knuds Kilde.

  1. Dansk biografisk lexikon