Personlige værktøjer

Korsgade, Hjørring

Fra WikiVendsyssel

Skift til: Navigation, Søgning

Vejstrækningen mellem Christiansgave og Jernbanegade hed oprindelig Margrethevej - sandsynligvis fra sidst i 1800-tallet, hvor de første bygninger på strækningen blev opført.

Navnet blev dog aldrig officielt vedtaget. Da Hjørring byråd i 1924 skulle vedtage en række nye gadenavne, fik gaden, efter en del debat, navnet Korsgade. På opfordring fra beboerne på stedet fik strækningen mellem Christiansgave og Dronningensgade sit gamle navn igen i 1964 - dog nu ændret til Margrethesvej.


Resten af gaden, fra Dronningensgade til Jernbanegade, hed fortsat Korsgade. Heller ikke denne gang fik vejen lov at beholde sit oprindelige navn. Med begrundelsen at navnet Margrethesvej ofte blev forvekslet med pigenavne-kvarteret i Øster Bagterp, besluttede Hjørring byråd i 1972 endnu engang at sløjfe navnet Margrethesvej, og igen at lade Korsgade fortsætte til Christiansgave. Det gamle vejnavn Margrethevej var hermed forsvundet for anden gang.


I 1994 blev Dronningensgade lagt om, hvilket medførte en del ændringer i kvarteret. Ved omlægningen kom Dronningensgade til at følge det stykke af Korsgade som gik mellem den "gamle" Dronningensgade og Kongensgade, og fortsatte af det der hidtil havde været Kongensgades sydlige ende, og som udmunder i Vestbanegade.[1]


Den sydlige del af den oprindelige Dronningensgade - strækningen fra Korsgade til Vestbanegade - var nu pludselig blevet til en selvstændig gade, og fik det helt nye vejnavn: Prinsensgade. Den vestlige del af Korsgade - den del der hidtil på skift havde heddet Margrethevej og Korsgade - ændrede nu for 5. gang navn, idet vejstykket blev lagt sammen med den lille sidevej, Kochsvej.

Kilde: Hjørring Leksikon, Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum

  1. Udvalget for teknik og miljø møde den 26. januar 1994