Personlige værktøjer

Hjørring Privatbaner

Fra WikiVendsyssel

Skift til: Navigation, Søgning
Banestrækning med tog 1926

Hjørring Privatbaner blev oprettet i 1939 ved en sammenslutning af de fire baner:

Hjørring – LøkkenÅbybro

Hjørring – Hørby

Hjørring – Hirtshals

VodskovØstervrå

De fire baner havde i forvejen driftsfællesskab med fælles administrations kontorer, direktør og værksteder med tilhørende personale. Hver bane førte indtil 1939 eget regnskab, og udgifterne til fællesdriften blev delt imellem de fireselskaber i forhold til deres størrelse, ligesom det rullende materiel i storudstrækning blev benyttet i fællesskab.

Person trafikken på Hjørring – Hørby og Vodskov – Østervrå var ret beskeden, men var nogenlundejævnt fordelt både på de enkelte ugedage og på året og krævede ikke noget større reserveberedskab. Hjørring – Løkken – Åbybro havde i forhold til befolknings tætheden en ret god persontrafik i de første årtier, specielt til og fra Lønstrup og Løkken i ferietiden og på sommersøndage. Gods trafikken bestod som på de fleste privatbaner mest af byggematerialer, brændsel og landbrugsvarer.

Med denstadige nedgang i både person- og godstrafikken og det hastigt stigendeprisniveau nedlagde man Vodskov – Østervrå banen i 1950 og Hjørring – Hørby i1953. Benyttelsen af de to baner var efterhånden så beskeden, at en forsættelseaf driften ikke retfærdiggjorde det store underskud. Hjørring – Løkken - Åbybro banen overlevede indtil 1963, hvor godstrafikken var faldet væsentligt, og passager trafikken også var faldet. Tilbage er i dag kun Hirtshalsbanen, en kort, men betydningsfuld bane. Siden 2002 er Skagensbanen og Hjørring Privatbanerdrevet af det fælles selskab Nordjyske Jernbaner.